Ramen to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni japońskiej, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. W tym artykule przedstawimy kilka rodzajów ramenu, które warto poznać. W Agawa Sushi serwujemy ich kilka rodzajów
Shoyu Ramen
Shoyu ramen to klasyk, który stanowi podstawę wszystkich ramenów. Po raz pierwszy podany w 1910 roku w nieistniejącej już restauracji w tokijskiej dzielnicy Asakusa, od tego czasu styl ten jest udoskonalany i szlifowany. Charakterystyczny dla shoyu ramen jest wywar z kurczaków doprawiony sosem sojowym. Częstym dodatkiem są pierożki z wieprzowiną, które doskonale komponują się z głębokim smakiem bulionu.
Tantanmen Ramen
Tantanmen ramen to specyficzny ramen, który swoją nazwę zawdzięcza chińskim korzeniom. Pierwowzorem przeniesionym na wyspy japońskie przez chińskich migrantów jest syczuański makaron dandan. Tantanmen ramen to cienki makaron w bardzo pikantnym sosie, zagęszczonym pastą sezamową i mielonym mięsem. Istnieje również wersja z mlecznym bulionem, która powstała przypadkowo, ale szybko zyskała popularność.
Tori Paitan
Tori paitan to najnowsza ramenowa moda w Japonii, która od kilku lat rządzi w Tokio, ale powoli staje się już modą globalną. Mleczny bulion z mocno wygotowanych kości kurczaka jest esencją tego wyjątkowego dania.
Zamówienia
Jeśli szukasz miejsca, gdzie możesz zamówić ramen z dostawą zapraszamy do Agawa Sushi na Białołęce, znanej z wyjątkowych ramenów oraz innych dań kuchni japońskiej. Realizujemy dostawy między innymi na terenie Tarchomina, Łomianek, Legionowa, Jabłonnej.
Zamów i przekonaj się, jak różnorodne smaki oferuje ramen!
